Blogg | Case Fonder

Högräntefond månadsbrev Juni 2024

Skriven av Andreas Rask | 2024.7.5

Högervindar i Europaparlamentet

I början av juni genomfördes valet till Europaparlamentet, vilket innebar bakslag för de liberala och socialliberala partierna samt de gröna, till förmån för partierna på högersidan. I samband med detta valde Frankrikes president Macron att utlysa nyval i Frankrike, mot bakgrund av det svaga valresultatet för hans parti till Europaparlamentet. Beskedet har skapat oro på framför allt de finansiella marknaderna i Frankrike, där börsen har tappat och marknadsräntor har stigit. Valet kommer att genomföras i två omgångar 30 juni och 7 juli.

På Sveriges nationaldag valde som väntat nu även ECB att sänka räntan med 25 punkter. ECB var dock tydliga med att de fortsatt är ”data-dependent” och tar beslut från möte till möte framgent. Riksbanken lämnade räntan oförändrad vid junimötet men flaggar för ytterligare två till tre sänkningar under andra halvåret, vilket marknaden nu också prisar in.

Case Högräntefond gick under juni månad upp 0.5 procent, en månad där vi bland annat har köpt obligationer i Skanska.

Fondfakta      

 2024-06-30

PERIOD

AVKASTNING    NYCKELTAL  
1 månad +0.50%   Duration 1.0 år 
3 månader +1.81%   Current yield 9.0%
1 år +8.94%    Betyg
5 år +22.45%       
Sedan årsskiftet +4.85%       

 

NIVÅ 3 

Risk/avkastningsindikatorn visar sambandet mellan risk och möjlig avkastning vid en investering i fonden. Indikatorn baseras på hur fondens värde har förändrats de senaste fem åren. Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Ta alltid del av faktablad innan du genomför ett köp. Faktablad och informationsbroschyr finns tillgängliga på vår hemsida eller kan tillhandahållas brevledes.